به قلم شیوا علمی
«کارنامهی بُندار بیدخش»-از شاخصترین آثار بهرام بیضایی-روایتی است از زندگی و مرگ بُندار-وزیر اسطورهای دربار انوشیروان ساسانی- که برای او جام جهاننما میسازد و در کمال اعتماد انواع دانشها را به شاه میآموزد تا او بتواند به جهان حکمرانی کند، اما جم که بُندار را تنها وسیلهای میبیند برای بالا رفتن از نردبان قدرت-قدرتی که چشمهایش را کور کرده- و از بیم اینکه مبادا روزی این دانشمند از دانش خود علیه او استفاده کند و آن را در اختیار دشمنان قرار دهد، او را به زندان «روئینه دژ» که ساختهی دست و دانش خود بُندار است، میاندازد. بُندار در گوشهی زندان به گذشتهاش مینگرد و افسوس میخورد از اینکه با خوشبینی تمام دانشش را در اختیار شاه گذاشته و حالا اینطور مورد خیانت قرار گرفته و پشیمان است که چرا در زمان ساخت این دژ راهی مخفی برای گریز خود تعبیه نکرده است.
بهرام بیضایی این نمایشنامهی برجسته را در سال 1374 و پس از گذشت 35 سال از نگارش نسخهی اولیهاش بازبینی کرد و به پایان رساند و در زمستان 1376 آن را برای اولین بار با نقشآفرینی مهدی هاشمی و پرویز پورحسینی به روی صحنه برد. در این اثر بهرام بیضایی با نثری فاخر، زبانی شاعرانه، و دیالوگنویسی منحصربهفردش به مفاهیم مهمی نظیر قدرت، فلسفه، اخلاق، مسئولیتپذیری در برابر تاریخ، جدال بین خیر و شر، و سرنوشت میپردازد و شخصیت اصلی، بُندار بیدخش، این وزیر حکیم و فرهیخته با مسائل و چالشهای بسیاری مانند مسئولیتهای حکومتی، خیانت، و توطئه مواجه میشود.
«کارنامهی بُندار بیدخش» با ترکیب تاریخ و افسانه و البته مانند دیگر آثار بهرام بیضایی به خاطر سبک نوشتاری خاص و نگاه عمیق او به مسائل و موضوعات اجتماعی همیشه مخاطب را با مسائل عمیق انسانی و اجتماعی روبهرو کرده و در اجراهای مختلفی که در طول سالیان سال داشته همواره در بین تماشاگران از محبوبیت زیادی برخوردار بوده است.
«کارنامهی بُندار بیدخش» نمایشنامهای از بهرام بیضایی
حق کپی رایت برای میزانسن محفوظ است. طراحی شده توسط WSBA